Kan je het collageen-niveau in je huid opbouwen?

Share this post


Kan je het collageen-niveau in je huid opbouwen?

De laatste jaren kom je het woord ‘collageen’ overal en nergens tegen. In magazines, op TV en ook in de schoonheidssalon kan je niet meer om dit populaire eiwit heen. Er wordt beloofd dat dit eiwit huidveroudering tegen gaat en zelfs rimpels laat verminderen. Welke feiten zijn waar over dit eiwit? Een ding weten we wél; het is wetenschappelijk bewezen dat eiwitten in heel ons lichaam aanwezig zijn en zorgen voor de stevigheid en het volume van je huid. Wanneer je huid veroudert, neemt je natuurlijke collageen-niveau af en begin je de eerste tekenen van rimpels te zien. Collageenopbouw lijkt dus een ideale oplossing te zijn voor de meest uiteenlopende wensen van anti-aging. Maar is dit überhaupt mogelijk?

Wat is collageen eigenlijk?

Wanneer je kijkt naar je huid bestaat deze uit meer lagen dan alleen de laatste huidlaag die je ziet met het blote oog. We spreken over onze opperhuid (epidermis), lederhuid (dermis) en het onderhuis bindweefsel (subcustis). Elke laag van onze huid heeft zo zijn eigen functie en als we het hebben over collageen in onze huid, dan is dit eiwit voornamelijk in de lederhuid aanwezig. De lederhuid wordt ook wel de epidermis genoemd.

In deze epidermis-laag vind je onze fibroblasten, de fabrieken in onze huid die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en opbouw van je collageen. Deze fabrieken zijn actief in je huid tot ongeveer je 25e levensjaar. Ongeveer vanaf je 25e levensjaar verliezen we steeds meer fibroblasten en je raad het misschien al, dan start het huidverouderingsproces. Ook breekt je eigen huidconditie elk jaar meer en meer af. Helaas hebben vrouwen het in dit verhaal ook minder goed getroffen dan mannen. Het collageen-niveau van vrouwen hangt samen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Op het moment dat wij vrouwen in de overgang belanden, daalt ons oestrogeen-niveau sneller en belandt ook het huidverouderingsproces (opnieuw) in een snel vaart. Dit is dan ook de reden dat vrouwen sneller verouderen ten opzichte van mannen.

Bovenstaande afbeelding laat je een stukje van je huid zien wanneer je deze onder een microscoop zou leggen. Collageen bestaat uit eiwitten en is in onze huid zichtbaar als ‘steunpilaren’. Er worden verschillende soorten types onderscheiden van dit belangrijke anti-age eiwit. Het type collageen van 1 t/m 4 is het belangrijkste voor je huid. Deze types komen het meest voor in al je huidlagen en zijn verantwoordelijk voor het volume. Collageen type 1 en 3 zijn collagene die zorgen voor stevigheid en elasticiteit waardoor bijvoorbeeld je huid veerkrachtig blijft.

Voorkomen is beter dan genezen

Helaas bestaat er geen pilletje wat het natuurlijke huidverouderingsproces stop zet. Je huid zal altijd, elk jaar dat je ouder wordt, meer en meer verouderen. Maar dit houdt niet in dat je niet mooi oud kan worden! Er zijn een aantal externe factoren die ervoor zorgen dat je huidconditie, langs je natuurlijke proces, sneller vermindert;

  • Teveel eetmomenten met veel suikers
  • Overmatig gebruik van alcohol
  • Roken
  • Blootstelling aan de zon
  • Milieuschade zoals uitlaatgassen en fijnstof
  • Regelmatig veel stress
  • Medicijngebruik

Deze externe factoren worden ook wel oxidatieve stress genoemd en zorgen ervoor dat onze cellen van binnenuit vervuilen en minder goed kunnen doorgroeien in onze huidlagen. Dit wordt ook wel cel-communicatie genoemd en daarom zijn eiwitten, hydratatie en vitale huidconditie van belang. Daarnaast zorgen interne factoren zoals roken, alcohol en teveel suikers voor afbraak van collageen. Helaas is het erg moeilijk om schade vanuit oxidatieve stress in de huid, te herstellen. Een gezonde levensstijl en een bewustheid van de externe factoren om je heen zorgen ervoor dat je, je collageen op een natuurlijke manier beschermt.

Kan ik mijn collageen dan wel aanvullen?

Het is niet mogelijk om collageen te herstellen maar er zijn wél manieren om je collageen-niveau aan te vullen. De eerste stap hierin is het bekijken van de type eiwitten wat je wil verbeteren en aanvullen in je huid. Wat wij eerder hebben benoemd is dat de type 1 t/m 4 een belangrijke functie hebben in onze huid. Collageen wat het meest identiek is aan ons eigen DNA, is de soort die wordt gewonnen uit vis. Het is helaas niet mogelijk om met een cream het collageen in je huid aan te vullen. Dit komt omdat collageen een groot molecuul heeft wat niet door de eerste huidlaag heen kan groeien. Ook is onze lichaamswarmte 37 graden en door deze temperatuur verdampt collageen wat in reguliere verzorgingsproducten zit.

Het collageen-niveau in je huid kan je dus niet aanvullen met huidverzorgingsproducten. Specifieke huidsupplementen kunnen wel de binnenkant van je huid bereiken en dus zorgen voor opbouw van collageen van binnenuit. Wat we eerder benoemde is dat viscollageen het meest identiek is aan ons eigen cellencomplex en collageen van dit type herkent en opgenomen wordt in het lichaam. Dit is de reden dat wij binnen ons concept werken met de collageen supplementen van Cellics, deze maken gebruik van de meest zuiverste en puurste vorm van viscollageen.

Vitamine en mineralen zijn belangrijk

De celstructuur van vissen komt het meest overeen met het natuurlijke proces van de mens. Cellics werkt met collageensupplementen op basis van poeder waar, naast hoge doseringen van huid- en vitaliteitsmineralen, ook verschillende vitamines en mineralen te vinden zijn. Hier is bewust voor gekozen omdat ingrediënten zoals MSM, Vitamine C en hyaluronzuur zorgen voor een positief effect op je celdeling. Door de combinatie van viscollageen, vitamine en mineralen vul je, je collageen op een natuurlijke manier aan en worden fibroblasten gestimuleerd om meer collageen aan te maken.

Er is overigens bewust gekozen voor een poedervorm collageen omdat er op deze manier geen pulpvorming in de darmen wordt gebracht. Één schep van de Cell Elixer Limitless staat gelijk aan 12 vitamine pillen die je kan vinden bij de doorsnee drogisterij.

Benieuwd naar het collageenniveau in jouw huid? Je kan bij ons een kosteloze huidecho inplannen om te bekijken wat wij kunnen doen om je huid aan te vullen en tekorten in de huid op te lossen.

Natuurlijke manier van collageenopbouw

Wat we te weten zijn gekomen is dat het mogelijk is om je collageenopbouw op een natuurlijke manier aan te vullen en op te bouwen. Wij zijn enorm fan van de collageen supplementen van Cellics.

Wil je de cirkel rond maken en gaan voor het allerbeste resultaat voor anti-aging wensen? De eerste stap is het aanvullen en innemen van de collageen-supplementen. Natuurlijk gecombineerd met mineralen en vitamines, anders wordt het collageen eiwit niet beschermt. De behandelingen met QMS en Venus Legacy verwarmen en liften het collageen wat in je huid zit. Hoe meer collageen er in je huid zit, en je zelf aanvult met Cellics, hoe directer resultaat je ziet op je rimpels en huidverslapping.

Zo bereik je een optimaal niveau aan collageen-opbouw van binnen én van buiten. Gracefull aging wordt dat ook wel genoemd.