Is het veilig om zelf aan microneedling te doen? Als je het doet, doe het dan zo

Share this post


Is het veilig om zelf aan microneedling te doen? Als je het doet, doe het dan zo

Microneedling is een aanvulling op je skin care routine waarbij de huid wordt doorboord met tientallen kleine naalden (bevestigd aan een roller) om lichte wondjes te creëren in en op de huid. Juist het proces waarbij de huid gaat genezen is van belang bij microneedling. De huid reageert namelijk op deze microscopisch kleine wondjes door te herstructureren en weer op cellulair niveau aan de bak te gaan. Sommige mensen, die het vaker dan eens in de week doen, vinden dat huidverzorgingsproducten beter hun werk doen na een microneedling behandeling. Maar je hebt ook cliënten die microneedling inzetten om van acne littekens af te komen. En je hebt uiteraard de groep die microneedling inzet voor behoud van een algehele mooie en glanzende huid. 

Maar is het veilig?

Want hoe zit het met het naald gedeelte? Is het niet gevaarlijk om hier zelf thuis mee aan de slag te gaan? Gelukkig zijn hier een aantal studies over beschikbaar. Zo toonde een studie aan dat de thuisbehandeling met microneedling vaak geen rimpels aanpakt, maar het verbetert wel de uitstraling van de huid. Dus als je daar genoegen mee neemt dan weet je dat je dit op zijn tijd thuis kunt doen.

Een andere studie bevestigt juist dat de huid er jonger en beter uitziet na de behandeling toen zij in een huidkliniek deze behandeling had ondergaan. Wat ook opvallend is, is dat de combinatie van microneedling met laserbehandelingen, huid verbeterend werken bij mensen met alopecia (pleksgewijze kaalheid). Het is wetenschappelijk bewezen dat microneedling (indien de behandeling goed is verricht) een veilige manier is om huidvernieuwing te realiseren. De huid geneest sneller dan wanneer je deze bijvoorbeeld met een laser behandelt. Oké, dus het laten uitvoeren van deze behandeling is 100% veilig. Maar hoe zit het met microneedling wanneer je deze zelfstandig vanuit huis doet?

Thuis versus professionele microneedling

Microneedling uitvoeren vanuit huis is over het algemeen veilig aangezien de naalden slechts 0,25 millimeter diep zijn. Je kunt de behandeling echter onveilig maken door te veel druk op de huid te zetten en de roller niet te reinigen. Wanneer je, je roller namelijk niet reinigt kan dit voor infecties zorgen. Echter als je deze behandeling thuis doet, kan je geen wonderen verwachten. Microneedling kan inderdaad helpen om je producten beter in je huid te laten opnemen. Het effect is echter niet hetzelfde dan wanneer je de behandeling laat uitvoeren door een huidexpert. Dit heeft er mede mee te maken dat een huidexpert dieper in de huid kan werken met de naaldjes en ook aanvullende huidserums tijden de behandeling inzet.

Microneedling-rollers verbeteren de product-opname van je huidverzorging met bijna 80 procent. Maar wat je, je goed moet bedenken is dat microneedling vanuit huis geen collageen stimuleert en daarom weinig tot niet effectief is voor aanpak van diepte rimpels. Dit omdat hiervoor de thuisnaalden niet diep genoeg gaan. Als je je huid echt goed wil verzorgen, verlossen van acne littekens, fijne lijntjes of wil werken aan een betere huidtextuur, kan je beter de behandeling laten uitvoeren door een professional. 

Maar mocht je thuis ook je huid hiermee extra willen behandelen, willen wij je graag onderstaande punten aanraden:

  • overleg altijd eerst met je schoonheidsspecialist/huiddeskundige hoe en wat je precies gaat doen (met welk apparaat).
  • maak de roller na gebruik altijd schoon. 
  • zorg ervoor dat je de huid liefdevol behandelt, pas op met onnodig veel druk zetten. Je wilt niet dat het pijn doet!
  • verzorg je huid erg goed na de behandeling met goede huidverzorgingsproducten (serums, crèmes, lotions of oliën). 
  • de naalden voor thuisgebruik mogen niet langer dan 0,25 mm diep zijn.
  • aan botte naalden heb je niks, indien dit het geval is moet je de naalden & roller vervangen. 
  • besef dat de thuisbehandeling slechts een boost is maar geen wonderen verricht. 

Benieuwd geworden naar onze microneedling behandeling? Klik dan hier voor meer informatie. Je kan natuurlijk ons ook even bellen indien je nog vragen hebt.