Dit is de grootste veroorzaker van rimpels; zonschade

Share this post


Dit is de grootste veroorzaker van rimpels; zonschade

Inmiddels weten we allemaal dat een overmatige blootstelling aan de zon niet goed is voor onze huid en rimpels kan veroorzaken. Een ding weten we wel; een SPF-dag verzorging mag absoluut niet ontbreken in je skin-care routine. Want de zon is No1. factor die zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en huidbeschadigingen. In dit blog-artikel vertellen wij je meer over de verschillende SPF-factoren en welke je het beste kan gebruiken om zonschade tegen te gaan.

De zon is niet onze beste vriend

Om beter te begrijpen wat er gebeurt in je huid bij een blootstelling aan overmatige zon-schade, moet je weten uit welke lagen je huid bestaat. We starten met de opperhuid (epidermis) die met het blote oog te zien is. Daarna volgt de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel. In onze lederhuid zitten melanocyten die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van pigment.

Op het moment dat je buiten in de zon zit of een lange wandeling maakt in de zon, komen er Uv-stralen op onze huid terecht. Deze zijn te onderscheiden in twee soorten; UVA & UVB. Deze stralingen kunnen zich gemakkelijk door de opperhuid bewegen en komen terecht in je lederhuid. Wanneer de Uv-stralen in contact komen met je melanocyten (fabrieken van pigment) worden deze geactiveerd en wordt er pigment, dus kleur, aangemaakt.

Verschillende soorten huidschade zoals rimpels

De UV-schade van UVB en UVA zorgen voor stress in de huid. UV zorgt ervoor dat je collageen en elastine afbreken. De huid droogt namelijk uit tijdens het herstelproces om de huid weer ‘op te knappen’ nadat het UV-schade opgedaan heeft. Dit is vaak ook waarom een huid met veel zonschade, ook sneller last van rimpels krijgt. Wanneer de huid langdurig of vaak blootgesteld wordt aan UVA & UVB straling (dus ook onder de zonnebank!) kunnen pigmentcellen kapot gaan en pigmentvlekken creëren. In het ergste geval is de huid dus te vaak beschadigd (verbrand) en bestaat er een vergrote kans op de ontwikkeling van huidkanker. Om je collageen, je cel-complex en de vitaliteit van je huidlagen te beschermen is het dus een must om je huid goed en dagelijks te beschermen tegen UVB en UVA schade. Ook wanneer het winter en bewolkt is, de zon schijnt namelijk altijd en kan dan ook schade aan de huid aanbrengen.

Hoe weet je welke zonbescherming het beste is?

We hebben je net verteld dat het van belang is om je huid te beschermen tegen UVA en UVB. Deze stralingen willen we tegenhouden zodat je huid niet beschadigt of vroegtijdig veroudert zoals diepte-rimpels. UVA-schade zorgt voor vroegtijdige huidveroudering van de huid en UVB-schade zorgt voor de verbranding en verkleuring van de huid. En denk ook aan de lange termijn effecten zoals vroegtijdige huidveroudering en diepte-rimpels.

Helaas zijn er veel zonbeschermingsproducten te koop die enkel bescherming bieden voor UVB-schade. Dit zijn vaak chemische SPF-producten welke de UVB-straling onschadelijk maken. Wat jammer is, is dat dit een onstabiele factor is die snel zijn werking verliest.

SPF-producten met een UVA en UVB-bescherming zijn altijd op basis van minerale. Dit houdt in dat er zinkoxide en/of titaniumoxide in het product zitten die ervoor zorgen dat er een reflecterende laag op de huid gelegd wordt. Deze laag weerkaatst de Uv-stralen. Herken je de witte ‘waas’ die op gezicht licht te zien is na het aanbrengen van een SPF-dag verzorging? Dit is de bescherm / reflecterende laag van de zinkoxide en/of titaniumoxide. Gelukkig zijn er steeds meer zonbeschermingsproducten op de markt die deze witte ‘laag’ minder laten zien.

De eerste stap in de beslissing of je SPF-dag verzorging voldoet aan de beste standaard; ga na of je SPF-product tegen UVA en UVB stralingen je huid beschermt.

Verschillende beschermingsniveaus en factoren

Het verschil in de hoogte van je zonnefactor maakt een groot verschil en is erg belangrijk! Wanneer je dagelijks een te lage beschermingsfactor op je huid aanbrengt, kan je huid alsnog verbranden en flink beschadigen. Welke factor het beste past bij jouw huid hangt af van het hoeveelheid pigment dat van nature in je huid aanwezig is. Hoe meer pigment, hoe dikker je huidconditie en dus hoe minder snel de kans op verbranding is. Het getal van de zonbeschermingsfactor geeft aan hoe lang je in de zon kan zitten tot de beschermingsfactor is uitgewerkt.

Als je normaal zonder bescherming binnen 10 minuten verbrand, kan je met een SPF met factor 4, vier keer langer in de zon liggen; dus 40 minuten. Met een SPF50 tot 8 uur of zelfs langer. Het is niet zo je met een SPF50 minder bruin wordt of dat een SPF30 minder goed beschermt, het verschil zit hem in de duur van zonbescherming.

Uiteraard moet je er rekening mee houden dat ook een SPF50 factor niet een hele dag tegen de zon beschermt. Je zit gedurende de dag namelijk aan je gezicht, brengt make-up aan, zweet en je hebt te maken met kleding die langs je gezicht aan wordt getrokken. Iedere keer dat je, je huid aanraakt; vermindert de kracht van de SPF-factor. Je redt het dus niet om maar 1x per dag de SPF-factor aan te brengen wat zorgt voor een hele dag zonbescherming. Hetzelfde geldt wanneer je op vakantie bent, je droogt je af, ligt op je handdoek en gaat ook weer het water in. Het is om deze redenen belangrijk dat je meerdere keren per dag een SPF-factor aanbrengt.

De favoriete SPF-producten van huidspecialiste Melanie

Huidspecialiste Melanie vertelt; ‘Bij USKIN The Clinic werken wij met verschillende merken en elk van die merken heeft zijn eigen SPF-producten. Voor mij kan er geen ander SPF-dag verzorgingsproduct tippen aan die van Vinoble Cosmetics; de protecting day SPF30.’ En waarom vraag je, je af? ‘Deze cream bevat naast UVA en UVB bescherming ook bescherming tegen blauwlicht straling (mobiele telefoontjes) en infraroodlicht. Dit specifieke product laat geen plakkerige textuur achter op de huid en is 100% vegan. Ook vind ik het een grote meerwaarde dat er geen hormoon-verstorende ingrediënten in de formule zitten. Huiden met veel rimpels zijn vaak gevoelig voor dikkere texturen en deze SPF-verzorging bevat een frisse & luchtige textuur.’

De SPF-producten van Vinoble Cosmetics zijn, langs geschikt voor de meest gevoelige huidtypes’, vrij van schadelijke benzoaten. Deze stoffen zijn uiterst slecht voor de oceaan en de leefgebieden van vissen en koraalriffen. In landen waar de koraalriffen bedreigt zijn, mag je zelfs niet duiken met SPF-producten waar benzoaten in te vinden zijn.

Vinoble Cosmetics is in het jaar 2020 benoemd in de top-3 door Destination Deluxe voor ‘best ecofriendly sun product in the world’.

De SPF-zonbeschermingsproducten van Vinoble Cosmetics zijn al verkrijgbaar vanaf € 28,00 voor een verpakking van 15ml. Grotere verpakkingen vanaf 50ml zijn verkrijgbaar vanaf € 59,00.