Pigmentvlekken: deze plekjes worden er ook wel mee verward

Share this post


Pigmentvlekken: deze plekjes worden er ook wel mee verward

Acne kan de conditie van onze huid en ons humeur flink bezoedelen, maar alsof dat nog niet vervelend genoeg is er meer. Acne kan namelijk pigmentvlekken op het gezicht achterlaten, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar een donkere vlek betekent niet per definitie dat het een om pigmentvlekken gaat. Naast hyperpigmentatie, ofwel pigmentvlekken, kan er ook sprake van erytheem zijn. En daarom is het van belang om de plek goed te herkennen, omdat er andere actieplannen voor nodig zijn. Zo kan het wegnemen van donkere vlekken best een tijdje duren. De duur van een puistje die weg gaat lijkt hier helaas niet op.

Lees hier verder om te kijken wat er eventueel bij jou aan de hand is, gaat het om pigmentvlekken of gaat het om erytheem? Lees ook hoe de verschillende plekken een diverse aanpak vergen. 

Het verschil

Allebei genoemden kunnen optreden na een vorm van huidletsel: of het nu gaat om acne, huiduitslag of beschadiging door de zon. Hyperpigmentatie treedt op wanneer de cellen die de melanineproductie regelen overactief worden en tot extra pigment leiden. Erytheem heeft daarentegen niets te maken met melanine, het ontstaat als kleine bloedvaatjes in de huid verwijden of vergroten door een ontsteking.

Ofwel: hyperpigmentatie wordt geassocieerd met het donkerder worden van de huid en erytheem wordt geassocieerd met roodheid van de huid. De vlekken zien er ook een beetje anders uit (afhankelijk van je huidskleur): als je een lichtere huid hebt zal de roodachtige kleur van erytheem waarschijnlijk meer opvallen. 

Maar dat wil niet zeggen dat mensen met een donkere huidskleur helemaal geen erytheem kunnen hebben. Dit proces komt ook voor bij een bruine huid, maar de donkerdere kleur van de bruine huid (in combinatie met hyperpigmentatie) zorgt ervoor dat de roodheid minder duidelijk is.

Welke van de twee heb je?

Het kan een beetje lastig zijn om zelf te bepalen waar je mee te maken hebt. De twee aandoeningen kunnen afzonderlijk voorkomen, of je kunt beide tegelijkertijd hebben.

Voor sommigen kan het onderscheid tussen de twee zo simpel zijn als het nemen van een kijkje in de spiegel. Want: hyperpigmentatie is vaak donker van kleur en erytheem is meer rood. Maar soms is het niet zo eenvoudig. Vooral voor mensen met een donkere huidskleur kan het moeilijk zijn om te bepalen om welke van de twee aandoeningen het gaat. 

Slimme hack: druk lichtjes met je vinger op het gebied voor een tel. Laat je vinger los, als de vlek even verdwijnt is het erytheem. Als de vlek zichtbaar blijft is het hyperpigmentatie. Hoe kan dit? Nou: als je op de vlek drukt wordt het bloed tijdelijk uit het vat geduwd. En als je je vinger verwijdert vult het bloed zich weer en keert het erytheem terug.

Behandelen

Naast dat het fijn is om te weten met welke aandoening je te maken hebt, is het fijn om te weten hoe je deze kunt (laten) behandelen. Als je hyperpigmentatie hebt wil je producten gebruiken die de celvernieuwing verhogen, denk aan: zoethoutextract, azelaïnezuur en moerbei extract om dode huidcellen te verwijderen en de donkere vlekken te vervagen. Verhelderende ingrediënten zoals kojiczuur, vitamine C en arbutine kunnen ook helpen tegen verkleuringen. 

Erytheem heeft te maken heeft met vergrote bloedvaten, dus in dit geval wil je ingrediënten toepassen die het tegenovergestelde doen. Traditionele medicatie bevatten hydrocortison, maar je kunt ook een natuurlijke vasoconstrictor kiezen, zoals groene thee. Groene thee beschikt naast een erg hoog flavonoïden gehalte ook over andere krachtige eigenschappen. Vitamine C is ook een belangrijk ingrediënt voor erytheem. Het vermindert roodheid door de productie van collageen in de huid te stimuleren. En natuurlijk is een goede zonverzorging in beide opzichten een must. Donkere plekken – ongeacht welke soort – worden erger door de zon, dus bescherming is essentieel.

Tot slot

Voordat je aan de slag gaat met de behandeling van ongewenste vlekken is het aan te raden hier een professional bij in te schakelen. Wij helpen jou maar al te graag om jouw huid terug te brengen in een conditie waar je blij van wordt. Zelf dokteren kan vaak averechts werken en we willen je juist die heisa besparen. Klik daarom hier om meer informatie te zien over eventuele behandelingen die geschikt zijn voor jou.