Vrije radicalen veroorzaken eczeem en huidproblemen

Eczeem

Share this post


Vrije radicalen veroorzaken eczeem en huidproblemen

Wat zijn vrije radicalen en wat betekent dit voor je huid? Veel mensen weten niet dat vrije radicalen voor een groot deel de oorzaak zijn van huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een overmatige talgproductie, acne en eczeem. Iedereen heeft last van vrije radicalen maar merkt hier niet meteen iets van. Naarmate je ouder wordt is pas goed zichtbaar wie wel en wie weinig/geen radicale schade heeft opgelopen. Vrije radicalen zijn verschillende externe invloeden zoals fijnstof, UVA-straling, schade door blauw licht en milieuvervuiling.

Wat zijn vrije radicalen en wat is de relatie met huidproblemen zoals eczeem?

Denk eens aan de aarde, het milieu en de mensen waarvan er steeds meer op de wereld komen. Met de komst van meer mensen, groeit de industrie en de vraag naar allerlei producten. Hoe groter en sneller de industrie groeit, hoe meer lucht- en milieuvervuiling ontstaat. Denk ook aan de groeiende fastfood ketens met de voorverpakte levensmiddelen, slechte vetten en blauw licht schade welke afkomstig is van onze mobiele telefoon en computer. Sinds kort weten we dat deze laatste categorie ook effect heeft op de verslechtering van onze huid. Vrije radicalen zijn er dus altijd zonder te weten dat ze er ook daadwerkelijk zijn.

Hierboven hebben wij voorbeelden met je gedeeld van vrije radicalen waarop onze huid slecht reageert en een ‘stresshormoon’ aanmaakt. Dit stresshormoon lokt reacties uit in je huid die er weer voor zorgen dat je meer last krijgt van puistjes, mee-eters, een droge huid of eczeem. Wanneer je huid teveel vrije radicalen ontvangt, wordt je lichaamseigen stof NRF2 geactiveerd. Deze stof kan je vergelijken met een soldaat die het ‘gevecht’ aangaat met vrije radicalen. Maar dit vraagt wel het een en ander van je huid en de huideigen processen!

   

Een teveel aan vrije radicalen – oxidatieve stress 

Wanneer je huid veel vrije radicalen opneemt wordt dat in het woordenboek van de schoonheidsspecialiste ook wel ‘oxidatieve stress’ genoemd. Deze vorm van stress in de huid kan collageen en elastine (verantwoordelijk voor de stevigheid en soepelheid van de huid) afbreken. Het natuurlijke huidproces kan bij een teveel aan oxidatieve stress verminderen en ook acne en eczeem uitbarstingen kunnen hierdoor verergeren.

Uiteindelijk krijgen we allemaal ooit last van rimpels, huidverslapping en opvallende vaatjes. Dit hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Uiteraard kunnen we dit niet stoppen, maar we kunnen wel degelijk dit proces vertragen en zoveel mogelijk voorkomen. Dit doe je door een vitale en gezonde levensstijl te hanteren met voldoende rust, groente, fruit en de juiste huidverzorging. Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe beter je huid de oxidatieve schade kan herstellen.

Hoe kan je oxidatieve huidschade tegengaan?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je huid geen tot weinig oxidatieve stress oploopt. We starten bij het ondersteunen van je huidconditie om vrije radicalen tegen te gaan. Begin iedere dag met een twee-stappen reiniging en sluit af met een verzorging met een minimale SPF-30 factor. Je beschermingsfactor (SPF) is je allerbeste vriend en belangrijkste product wanneer je huidveroudering tegen wil gaan. Door in de dagelijkse routine een SPF-factor toe te voegen, komen vrije radicalen niet in je cellen terecht.

Ook zijn er SPF-factoren beschikbaar (zoals die van Vinoble Cosmetics en PCA) die, langs UVA en UVB schade, ook beschermen tegen de invloeden van blauw- en infraroodlicht. UVB-schade laat je huid verbranden en is dan ook een van de grootste veroorzakers van huidkanker. UVA schade is er altijd, de zon schijnt namelijk altijd. Daarom is een SPF-factor ook in de winter noodzakelijk!

Een SPF-factor met een minimale factor 30 en die een breedspectrum bevat, beschermt tegen infrarood en blauwlicht. De huidverzorgingsproducten waarmee wij werken bevatten allemaal een breedspectrum met een minimale SPF-30 die dus alle vormen van vrije radicalen neutraliseren in de huid.

Ook is het van belang om je huid elke avond goed te reinigen en een aparte nachtverzorging te gebruiken. Je huid gaat in de avond zichzelf opnieuw herstellen waarbij het alle werkstoffen verzamelt die hij/zij kan vinden in je huid. Dit is dan ook de reden waarom een aparte nachtverzorging, meer gedetailleerde en hogere werkstoffen bevat. In de avond geef je dus ‘kracht’ aan de huid die het nodig heeft om tegen de vrije radicalen te kunnen ‘vechten’. In de ochtend zorgt de SPF-verzorging ervoor dat er zo min mogelijk radicalen schade, je huid binnen kunnen dringen.

Aanvulling van antioxidanten van binnenuit; aanrader bij eczeem

In onze eerdere blogs heb je kunnen lezen over antioxidanten en waarom deze werkstoffen absoluut niet mogen ontbreken in je skincare routine. De effectiefste weg voor huidverbetering is de toevoeging van antioxidanten van binnenuit. Vrije radicalen schade komt immers niet alleen via je huid, jouw lichaam binnen. Huidverzorging komt tot (met de juiste werkstoffen) net in je eerste, levende cellaag; de dermis. Dit terwijl voeding of supplementen je hele lichaam doorgaan en overal terecht komen. Ook met de organen zoals je darmen die direct in contact staan met je huid.

Huid specifieke supplementen zoals Cellics bereiken dus een veel groter ‘probleemgebied’ in vergelijking wanneer je alleen goede verzorging gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de Confidence die overheerst in antioxidanten zoals Vitamine C, D en Resveratrol. Dit laatste ingrediënt is 20x krachtiger dan Vitamine C.

Bovenstaande afbeelding laat heel eenvoudig zien hoe antioxidanten hun werk doen en de aanval ingaan tegen vrije radicalen. Vrije radicalen pikken ‘energie’  weg van je gezonde cellen waardoor huidschade ontstaat zoals puistjes en eczeem aanvallen erger worden. Elektronen van energie willen altijd met zijn tweeën samen zijn en vrije radicalen hebben van nature maar één energie-cel. Antioxidanten bevatten een heel arsenaal aan energie-elektroden en kunnen dus gemakkelijk een energiecel missen en de vrije radicalen stopzetten.

Wanneer je van buitenaf zorgt voor een juiste verzorging (minimale dag verzorging met SPF-30 en breedspectrum) en van binnenuit je lichaam aansterkt met antioxidanten behoud je een sterke huidconditie zonder (toekomstige) oxidatieve huidproblemen.