Het verschil tussen acne en eczeem, wat is nou wat?

Share this post


Het verschil tussen acne en eczeem, wat is nou wat?

Een rode en ontstoken huid is direct herkenbaar. Maar soms kan de oorzaak van een rode uitbraak lastig te achterhalen zijn. Het kan acne zijn, maar het kan ook eczeem zijn. Lees hier meer en kom erachter welke huidaandoening jouw roodheid heeft veroorzaakt. 

Overeenkomsten

Zowel acne als eczeem zijn veel voorkomende huidproblemen die op elke leeftijd kunnen voorkomen. Ze kunnen opvlammen, een tijdje weggaan en dan terugkeren. Beide huidproblemen kunnen stressvol en beschamend zijn.

Acne en eczeem zijn in veel opzichten verschillend.

Acne

Acne tast de olieklieren onder je huid aan. Als de tunnels die klieren verbinden met kleine gaatjes op de huidoppervlakte(poriën) verstopt raken, groeit er een puistje. Soms bevatten deze bultjes pus en doen ze pijn. Acne-uitbarstingen komen het vaakst voor op je gezicht, nek, rug en schouders.

Je hebt meer kans op acne als:

  • acne in je familie voorkomt
  • je bepaalde medicatie slikt
  • je vette make-up draagt
  • je veel stress ervaart
  • je last hebt van hormonale onevenwichtigheden

Eczeem

Eczeem (atopische dermatitis) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het wordt veroorzaakt door een probleem met je immuunsysteem. Artsen weten niet precies waarom dit gebeurt. Je huid maakt niet zoveel vetten en oliën aan als zou moeten en heeft moeite met vocht vast houden. De kans is groter dat je het krijgt als het in je familie voorkomt of als je (of een van de familieleden) allergieën, hooikoorts of astma hebt.

Eczeem kan overal op je lichaam voorkomen. Baby’s en kinderen hebben meer kans om het op hun gezicht te krijgen. En daarnaast kan het er van persoon tot persoon anders uitzien. Sommige mensen krijgen een ruwe, leerachtige huid, terwijl anderen rode of bruingrijze vlekken of kleine bultjes op delen van hun lichaam hebben. Zwelling, sijpelen en korstvorming zijn andere tekenen. Maar het meest voorkomende symptoom van eczeem is jeukende huid.

Diagnose

Je hebt geen laboratoriumtest nodig om te weten of je acne of eczeem hebt. Hier bij USKIN kunnen we door goed naar je huid te kijken vaststellen wat er aan de hand is. Dit doen we door een high-tech collageen huidscan. 

Behandelen

Hoe het wordt behandeld hangt af van het huidprobleem dat je hebt. Je kunt bij ons langskomen om je acne goed onder controle te krijgen. 

Acne: wij helpen je graag om je acne te laten verdwijnen en te voorkomen dat andere puistjes ontstaan. Hoe sneller je met de behandeling begint, hoe kleiner de kans dat je littekens krijgt. We doen dit bijvoorbeeld door middel van peelings en andere behandelingen om de puistjes te laten verdwijnen.

Eczeem: er is geen remedie voor eczeem, er zijn uiteraard wel crèmes die de symptomen kunnen verlichten. Sommige bevatten steroïden, terwijl andere medicijnen bevatten die ontstekingen verminderen. Als je jeuk heel erg is, kan je dokter je een antihistaminicum geven (dit wordt veelal gebruikt om allergieën te behandelen).

En uiteraard bereik je al enorm veel resultaat met de Cell Omega van Cellics. 

Zelf doen:

Door je huid goed te verzorgen kun je zowel eczeem als acne onder controle houden. Deze dingen kunnen helpen:

  1. Gebruik een milde zeep om je huid twee keer per dag te wassen en laat je door ons adviseren welke skincare goed is voor jouw huidtype. Iedere huid vraagt namelijk om iets anders.
  2. Probeer de rode huid niet aan te raken. Als je jeukende eczeem hebt, probeer dan niet te krabben. Dit kan je huid kapot maken en tot infecties leiden. Als je puistjes hebt wil je hier liever ook niet aanzitten omdat het nog erger kan worden.
  3. Kom tot rust. Stress en angst kunnen zowel acne als eczeem doen oplaaien. Probeer meditatie, neem een ​​yoga- of tai chi-les of zoek andere manieren om jezelf te kalmeren.
  4. Let goed op met de skincare die je kiest, zo kan bepaalde make-up de situatie erger maken. Het is een kwestie van de juiste producten en de juiste behandeling. En daar helpen we je maar al te graag bij. Vergeet niet dat ook de binnenkant enorm van belang is.