Milia: hierbij een all-inclusive gids naar de oorzaak, behandeling en meer

Share this post


Milia: hierbij een all-inclusive gids naar de oorzaak, behandeling en meer

Heb je wel eens in de spiegel gekeken en een cluster aan kleine witte bultjes op je gezicht gezien? In het begin dacht je wellicht dat dit whiteheads waren en smeerde je er anti acne cremes op. Maar het effect bleef uit omdat het geen ance betreft. We hebben het hier over milia.  

Milia zijn kleine witte bultjes op het huidoppervlak. Ze kunnen een beetje op acne lijken, maar ze zijn het zeker niet – en mogen al helemaal niet zo behandelt worden. Milia zijn eigenlijk cysten gevuld met keratine onder de huid, ze worden meestal gespot op het gezicht boven de jukbeenderen, en onder de ogen. Lees hier meer over wat milia is, waarom je het krijgt en hoe je het kunt behandelen.

Milia

In tegenstelling tot acne wordt milia niet veroorzaakt door een infectie in de porie. Milia is een opeenhoping van keratine die vast komt te zitten onder het huidoppervlak. Het is ook goed om te weten dat milia (in tegenstelling tot acne) niet ontstoken, rood of gezwollen wordt. Je hoeft geen acne gevoelige huid te hebben om milia te ontwikkelen. In feite kan elk huidtype, geslacht of leeftijdsgroep milia ontwikkelen.

Wat veroorzaakt de witte bultjes?

De oorzaken van milia kunnen verschillen, maar de algemene oorzaak van de ontwikkeling is een gebrek aan natuurlijke afschilfering van de huid. Als de dode huidcellen (gemaakt van keratine) zich ophopen op het oppervlak van de huid worden er cysten gevormd. Een veel voorkomende oorzaak van de ophoping van keratine is het gebruik van te vette crèmes of oliën op de huid (met name rond de ogen en lippen). 

Het kan tevens worden veroorzaakt door een gebrek aan slaap, roken en het niet goed reinigen van je gelaat. Maar het is uiteraard goed om je skincare even na te lopen – wellicht is deze te ‘zwaar’ voor jouw huid en krijg je hier de milia van.

Wie krijgt het?

Hoewel milia vaak wordt geassocieerd met pasgeborenen, kunnen kinderen en volwassenen het ook ontwikkelen. Geslacht en etniciteit zijn het probleem niet, maar het huidtype kan er soms wel toe doen. Milia kan bijna iedereen overkomen, maar komt vaker voor bij mensen met een chronisch door de zon beschadigde huid. Je kunt ook milia krijgen door een gebrek aan hydratatie van de huid. Een droge huid kan niet voldoende exfoliëren en is daardoor meer vatbaar is voor het ontwikkelen van milia. Zo zie je maar dat persoonlijk uitgezochte skincare erg belangrijk is. 

Kun je milia voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Zoals bij de meest voorkomende huidaandoeningen telt dat: het zorgvuldig uitkiezen van huidverzorgingsproducten een enorm verschil betekenen in het uiterlijk van je huid. Zo kan een zware crème de boosdoener zijn en wil je deze liever vervangen voor een zachtere formule. Zo kan ook je oogmake-up remover een boosdoener zijn doordat deze vaak gebaseerd is ook oliën. En zoals je waarschijnlijk al begrijpt kan dit de poriën verstoppen. Als je een erg droge huid hebt kan exfoliatie helpen om de huid ophoping te voorkomen. Wij willen je hier maar al te graag mee helpen, en zullen je behandelen gericht op wat jouw huid nodig heeft.  

Hoe behandel je het?

Er zijn verschillende manieren waarop je milia kunt behandelen. Er kunnen zachte exfolianten gebruikt worden, denk aan: salicylzuur en glycolzuur of chemische peelings. Maar je wil echt alleen ‘zacht’ te werk gaan, forceren kan juist averechts werken.  

Het wordt niet aanbevolen om milia thuis te verwijderen. Ze zijn namelijk niet gemakkelijk te verwijderen en je kunt gemakkelijk je huid beschadigen. Probeer ze al helemaal niet te laten knappen. Dat is echt de grote NO NO. Je zult niet alleen geen succes hebben (onthoud dat dit geen whitehead is), maar je kunt ook nog meer schade en irritatie veroorzaken. De meest veilige en verantwoorde manier om van je milia af te komen is door een specialist te bezoeken. 

De procedure is voor ons vrij eenvoudig en voor jou praktisch pijnloos. Weet wel dat hoe dieper de cyste is, hoe groter de incisie is. Je kunt ook geduld hebben en de bultjes vanzelf laten weggaan. Echter vereist dit soms wel maanden van geduld. Ze lossen meestal vanzelf op na verloop van tijd. Kort gezegd: de keuze is aan jou. Maar wat je ook doet, probeer ze niet thuis te verwijderen.

Tot slot

Huidaandoeningen kunnen soms lastig zijn om te identificeren, en milia is daar een goed voorbeeld van. Je ziet ze misschien als whiteheads of verstopte poriën, maar in feite is het een ophoping van keratine, ofwel milia. Wil je zo snel mogelijk van deze vervelende of storende bultjes af zijn? Neem dan contact met ons op.